Главная » 2016 » Апрель » 14 » Зупинимо вандалізм щодо пам’ятників радянським воїнам – визволителям від фашизму!
09:00
Зупинимо вандалізм щодо пам’ятників радянським воїнам – визволителям від фашизму!

Зупинимо вандалізм щодо пам’ятників радянським воїнам – визволителям від фашизму! Заява Президії ЦК Компартії УкраїниПрезидія Центрального Комітету Комуністичної партії України з обуренням відзначає, що в ряді населених пунктів нашої країни радикально налаштовані націоналістичні і кримінальні елементи, заохочувані панівним націонал-олігархічним режимом, який прийшов до влади внаслідок антиконституційного перевороту в лютому 2014 року, ведуть справжню війну з пам'ятниками загиблим у роки Великої Вітчизняної війни радянським воїнам, партизанам і підпільникам. Це робиться попри резолюцію ООН, що засуджує осквернення пам'ятників борцям з фашизмом, всупереч Конвенції про охорону архітектурної спадщини Європи, підписаній більшістю європейських держав, цілком ігноруючи домінуючу громадську думку, настрої співвітчизників.

Тільки за останні роки наруги зазнали майже 450 меморіальних об'єктів. Серед особливо кричущих випадків – розмалювання свастикою пам’ятника воїнам Радянської армії в Червонограді на Львівщині, осквернення меморіалу розстріляних фашистами в Бабиному Яру Києва, знищення меморіальної дошки Герою Радянського Союзу льотчику Федору Дуднику на Сумщині, зруйнування пам'ятника тридцяти двом воїнам-визволителям в місті Глиняни Золочівського району Львівської області, пошкодження пам'ятника  морякам і кораблям Чорноморського морського пароплавства в Одесі, знесення пам'ятника радянському воїну-визволителю в Стрию Львівської області, неодноразове осквернення меморіалу, присвяченого жертвам Голокосту, в Новомосковську Дніпропетровської області, зруйнування пам'ятника радянським воїнам в місті Сухий Лиман Одеської області, знищення меморіальної дошки Герою Радянського Союзу Петру Василевському в Харкові, залишається напівзруйнованою вандалами Алея героїв у Чернігові, фактично знищено стелу Героям Радянського Союзу на вулиці Шопена в Луцьку, залито мазутом місце поховань Героїв Радянського Союзу, десантників-ольшанців у Миколаєві, осквернено могили радянських солдатів на Смолянському кладовищі в Житомирі і багато інших.

Особливе занепокоєння викликають публічні виступи націоналістичних вчених і політиків, які перекручують історію Великої Вітчизняної війни, виправдовують злочини німецько-фашистських агресорів і тим самим створюють передумови для наруги над пам'ятниками радянським бійцям – визволителям від фашизму. Чого варта хоча б заява колишнього горе-прем'єра Яценюка про «радянське вторгнення» в Україну і Німеччину або твердження глави польського МЗС Гжегож Схетина про визволення Освенцима «українцями», а не воїнами Червоної Армії! Чого варті заклики частини депутатів Київської міськради до знесення пам’ятника  Герою Радянського Союзу, генералові армії Миколі Ватутіну та до знищення радянської символіки на щиті величної монументальної скульптури  «Батьківщина-Мати»!

Президія ЦК Компартії України висловлює рішучий протест проти наруги над пам’ятниками радянським воїнам – визволителям від фашистського поневолення. Звертаємо увагу органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів рад усіх рівнів на факти порушення чинного законодавства України, зокрема Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років», в якому зазначається: «Наруга над пам’ятками Другої світової війни 1939-1945 років, їх руйнування або знищення тягне за собою відповідальність згідно із законом». Вимагаємо негайного припинення наруги над пам’ятниками воїнам Радянської Армії, партизанам, підпільникам, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, та притягнення до юридичної відповідальності всіх посадових осіб, починаючи з президента України, які фактично заохочують радикалів  до вчинення актів вандалізму, сприяють в цьому неонацистським угрупованням й активістам.

Президія ЦК КПУ звертається до народу України із закликом не допускати перегляду підсумків Другої світової війни, фальсифікації історії, героїзації нацистів та їхніх пособників. Рішуче припинити спроби очорнення доброго імені радянських воїнів-визволителів, зберегти в пам'яті вдячних нащадків немеркнучий подвиг радянського народу – переможця фашизму.

м. Київ

13 квітня 2016 року 

Просмотров: 400 | Добавил: kpu-gluhov | Рейтинг: 0.0/0