Главная » 2014 » Ноябрь » 24 » Поствиборна економіка: дорожчає все
18:48
Поствиборна економіка: дорожчає все
Поствиборна економіка: дорожчає всеЧерез три тижні після позачергових парламентських виборів в Україні практично всі негативні економічні прогнози, що давалися на цей період, - збулися. В першу чергу реалізувалися побоювання тих, хто передрікав значне падіння курсу національної валюти. Через десять днів після виборів, з 5 листопада НБУ відпустив гривню у «вільне плавання», тим самим обваливши курс майже на 20% протягом кількох наступних днів. Слідом за різкою девальвацією національної валюти збільшилася вартість палива. Приблизно на 0,2-1,5 грн за літр залежно від марки бензину або дизеля. Так як транспортні витрати закладаються в ціну будь-яких товарів і послуг, то подорожчання логістичної складової призведе до підвищення вартості та продуктів і товарів народного споживання.
На прискорення девальвації наклалася і зміна сезонів, що привело до значного підвищення вартість овочів, зокрема - тепличних. Гриби, помідори, огірки, солодкий і гіркий перці, кабачки і баклажани зросли в ціні на 20-60-100% і більше, у порівнянні з тим, скільки вони коштували місяць тому. Експерти Українського клубу аграрного бізнесу прогнозують подальше зростання цін. Виробники підрахували, що салатні овочі в листопаді подорожчають на 10-15%. «Витрати на опалення теплиць, освітлення, транспортування та інше зросли. І я порахував, що собівартість культур зросла приблизно на 8-10%. Це значить, що роздрібні ціни піднімуться мінімум на 10%, але швидше за все - на 15%», - зазначає Орест Білий, власник тепличного господарства в Тернопільській області.
Наслідки інтегрованості України у світову економіку оперативно відображаються на цінах всередині країни. Зерно, соняшник, кукурудзу та й все інше ми продаємо за світовими цінами. Зниження курсу національної валюти призводить до моментального зростанню вартості борошна, круп, масла і т.д. на внутрішньому ринку. Слідом за зерновими та олійними дорожчає м'ясо, молоко, птиця і яйця, так як ціни на корми також йдуть у ріст. Трохи пізніше дорожчають продукти переробки - борошно, макаронні та хлібобулочні вироби.
Що подорожчає в найближчому майбутньому? Слідом за ростом цін на пально-мастильні матеріали зросте ціна на перевезення, спочатку - вантажні, а потім і пасажирські. Причому зростання буде як в сфері автотранспорту, так і залізничного. Зокрема, влада Києва вже активно обговорює підвищення вартості проїзду на громадському транспорті. І починати вводити нові ціна на проїзд планують з метрополітену.
Скільки коштуватиме одна поїздка - поки невідомо, але діапазон досить широкий - від 3,5 до 20 грн. Шлях до Європи чреватий і переходам до «європейських цін», але от з «європейськими зарплатами» чомусь все ніяк не виходить. Ну не хочуть їх платити українцям, а ось тарифи влада дуже прагне підняти, якщо не до рівня Франції та Німеччини, то хоча б Іспанії з Португалією.
Меморандум з МВФ практично гарантує українцям зростання вартості послуг ЖКГ при подальшому зниженні їхньої якості. І наступний етап подорожчання буде приурочений до чергового траншу, який уряд має отримати або в кінці цього року, або на початку наступного.          
Єдиним, що ще не подорожчало, залишається нерухомість. Та й то, в силу дуже низького попиту. Втім, при подальшому зростанні курсу долара, ціни на житло також полізуть вгору. Уникнути інфляції не зможе жодна галузь.

Источник:http://ua.golos.ua/ekonomika/14_11_19_postvyibornaya_ekonomika_dorojaet_vse#
Golos.ua © 2014

Просмотров: 336 | Добавил: kpu-gluhov | Рейтинг: 0.0/0